Wybór kaszki

Kaszki dla dzieci online

Kiedy dziecku podać pierwszą kaszkę?

Kiedy dziecku podać pierwszą kaszkę?

Jakie konkretnie mają wartości?

Z pewnością dziecko nasze już spróbowało owoców oraz warzyw. Obecnie przychodzi czas na nowość kolejną. Maluszki lubią zwykle bardzo zbożowe produkty. Na początki warto wybrać kaszki dla dzieci oraz bezglutenowe kleiki. Najlepiej wybrać te najlepiej strawne. Przykładem może być kaszka ryżowa. Później warto podawać także te, które są wytwarzane z ziaren oczyszczonych mało, ponieważ są one najzdrowsze.

Produkty zbożowe naszym dzieciom dostarczają bardzo dużo kalorii. Jest to niezmiernie ważne dla dziecka, ponieważ sama ilość energii, którą z mleka czerpie po prostu mu przestaje wystarczać. Po czwartym, a na pewno po szóstym miesiącu życia maluszkowi się wyczerpują zapasy żelaza, które mu przekazała mama. Zawierają także inne niezmiernie ważne mineralne składniki. Mowa tutaj o magnezie, potasie, wapniu, fosforze oraz witaminom. Wszystkie powyższe składniki mineralne niezwykle ułatwiają funkcjonowanie prawidłowe nerwowego układu. Co więcej witamina PP, a więc niacyna, które naprawdę dużo jest w jęczmiennej kaszy, ma naprawdę ogromne znaczenie w zapobieganiu anemii. Zbożowe produkty dostarczają wiele błonnika, które regulują pracę pokarmowego przewodu dziecka.  Wielu rodziców zastanawia się kiedy dokładnie wprowadzać nowe pokarmy bezpośrednio do diety niemowlaka? Czy to prawda, że dziecko roczne może już niemal wszystko jeść? Warto jak najbardziej w tym aspekcie posłuchać porad pediatry.

Od kiedy dziecku podawać zbożowe produkty?

Okazuje się, że kaszki oraz kleiki możemy do diety niemowlęcia wprowadzić już w piątym miesiącu życia. Chyba, że się decydujemy karmić tylko i wyłącznie piersią przez pierwsze pół roku życia naszego dziecka, początkowo w bardzo małych ilościach. Powinniśmy zacząć od bezglutenowych produktów. Później warto podać produkty glutenowe. Na podanie glutenu mamy tak naprawdę czas do końca pierwszego roku życia. O samej kolejności wprowadzania bardzo różnych zbożowych produktów decyduje jak najbardziej nie tylko zawartość glutenu, ale także ich stopień rozdrobnienia oraz postać.

Jeśli chodzi o drobne kasze to można je wprowadzić wcześniej, a niżeli grubsze, które po prostu wymagają umiejętności gryzienia sprawnego. Kaszkę czy też kleik warto podawać jako posiłek osobny, ale lepiej będzie rozpoczynać od małych ilości. Oczywiście sami jakiś ważniejszych decyzji nie podejmujmy. Zdajmy się na wiedzę pediatry. To właśnie on doskonale pokieruje nas w tej jakże trudnej decyzji. Poradzimy sobie jednak doskonale z tym wszystkim. Musimy jedynie uwierzyć w siebie oraz w swoje umiejętności. Szczególnie przerażeni są młodzi rodzice.

Food obraz autorstwa freepik - www.freepik.com